Nasveti 2 MIN

Kaj storiti v primeru okvare avtomobila med poletnim potovanjem

Poletna potovanja so lahko nepozabna, vendar se lahko hitro spremenijo v nočno moro, če pride do okvare avtomobila. Tukaj je nekaj nasvetov, kako ravnati v takšnem primeru.


1. Ostanite mirni in varni

Ko opazite težavo, poskusite varno zapeljati vozilo na stran ceste ali na najbližje počivališče. Vklopite opozorilne utripalke, oblecite odsevni brezrokavnik in postavite varnostni trikotnik za opozorilo drugim voznikom.

 

2. Preverite osnovne težave

Preglejte avto za očitne težave, kot so pregrevanje motorja, izpraznjena baterija ali prazna pnevmatika. Če se težava zdi enostavna za odpravo in imate ustrezna orodja, jo poskusite rešiti.

 

3. Pokličite pomoč na cesti

Če težave ne morete rešiti sami, pokličite pomoč na cesti. Imejte pri roki številko svojega avtomobilskega kluba ali zavarovalnice, ki ponuja asistenco.

 

4. Uporabite orodja, ki so na voljo za odpravo osnovnih napak

Imejte v avtomobilu komplet za prvo pomoč in osnovna orodja, kot so rezervna pnevmatika, dvigalka in kabli za zagon motorja.

 

5. Pripravite se na čakanje

V vročih poletnih dneh imejte pri sebi vodo, prigrizke in zaščito pred soncem. Če je mogoče, se umaknite v senco ali ostanite v vozilu s prižgano klimatsko napravo.

 

6. Preverite zavarovalne pogoje

Preverite, ali vaše avtomobilsko zavarovanje pokriva stroške vleke in popravila na poti. To vam lahko prihrani veliko težav in stroškov.

 

7. Načrtujte redne preglede

Najboljša zaščita pred okvarami je redno vzdrževanje vozila. Pred poletnim potovanjem poskrbite za temeljit pregled in servis avtomobila.

 

Pogoste poletne okvare:

  1. Pregrevanje motorja: Visoke temperature povečajo tveganje pregrevanja.
  2. Težave s klimatsko napravo: Povečana uporaba lahko privede do okvar.
  3. Težave s pnevmatikami: Vročina povečuje tveganje za predrtja.
  4. Akumulator: Visoke temperature lahko povzročijo hitrejše praznjenje.
  5. Hladilni sistem: Puščanja in okvare so pogoste zaradi povečanega stresa na hladilni sistem.

 

Za strokovno vzdrževanje in pregled vašega hladilnega sistema obiščite naše avtoservise Car Fix. Naši izkušeni mehaniki bodo poskrbeli, da bo vaš avto pripravljen na poletne temperature.